Na 45 jaar nam Addie afscheid van obs De Klokkebei

ULVENHOUT - Op donderdag 6 juli nam OBS De Klokkebei afscheid van leerkracht Addie Roks. Na 45 jaar werkzaam te zijn geweest op de school, gaat ze nu toch echt genieten van haar pensioen.

45 jaar voor de klas is natuurlijk een hele poos! In de tijd dat Addie begon als leerkracht werden er vaak wel meer dan 85 brieven geschreven op één vacature. Ze was dan ook erg blij dat ze haar kans kon grijpen op De Klokkebei. Een combinatieklas met 36 leerlingen was voor haar geen probleem. 

Afscheid met een lach en een traan
Donderdag was het dan zover. Rond het middaguur werd Addie met haar gezin opgehaald om voor een van de laatste keren de, haar zo bekende, weg naar school te lopen. Deze keer stonden echter alle leerlingen met vlaggetjes langs de route. Ook de buurtbewoners hadden hun best gedaan om hun huizen en tuinen te versieren. Het was een feestelijk onthaal.

Na aankomst op school werd ze getrakteerd op een podiumdag zoals de Klokkebei die al jaren houdt. De creativiteit van de kinderen spatte er weer van af. Zo waren er liedjes met eigen teksten, toneelstukjes. Ook werd Addie naar voren geroepen om een dictee te maken op een wel heel speciale manier: Met de kinderen al letters. Na schooltijd volgde nog een receptie met collega’s en oud-collega’s, want die heb je in 45 jaar natuurlijk maar genoeg. “Met een lach en een traan sloten we het feest af en kijken we terug op een superdag waarbij we afscheid namen van een superjuf”, laat de Klokkebei weten.

Geschiedenis van OBS De Klokkebei
In 1973 waren er in Ulvenhout twee Katholieke scholen, dat moest anders volgens Geurt Bosch. Hij was dan ook de initiatiefnemer voor het starten van een openbare basisschool in het dorp. Na het nemen van enkele hobbels werden er twee lokalen beschikbaar gesteld aan de Annevillelaan (op de plaats waar de bibliotheek ook heeft gezeten).

Al snel werd de locatie te klein en verhuisde De Klokkebei naar het huidige gebouw. In eerste instantie nog met een van de Katholieke scholen in hetzelfde gebouw. De tussendeur werd hermetisch afgesloten en de schoolstrijd barstte los. Het onderwijsconcept van De Klokkebei sloeg echter aan en de school bleef maar groeien. Openheid, verdraagzaamheid, kampen, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid waren enkele kernwoorden passend bij De Klokkebei. 

Na 4 jaar werd Het Klokkebeitje opgericht: Een kleuterschool gekoppeld aan de basisschool. De integratie van kleuter- en basisonderwijs stond toen landelijk nog in de kinderschoenen, De Klokkebei liep voorop. Niet veel later werd ook Addie deel van de Klokkebei. Als er iemand goed past binnen deze school is zij het. ‘Buiten de lijntjes kleuren’ was één van haar motto’s. Erop uit om in het bos de natuur te bekijken in plaats van kijken in een boek.

Klik hier om naar het artikel te gaan in Breda Vandaag
Cookie instellingen